Premies en subsidies ramen

Voor het vervangen van ramen zijn er verschillende premies en subsidies beschikbaar. De voorwaarden en de hoogte van deze premies leest u hier.

Premies en subsidies ramen

Het laten plaatsen van nieuwe ramen is een flinke investering. Daarom is het verstandig om te kijken op welke manieren u kosten kunt besparen op uw aankoop. Zo komt u mogelijk in aanmerking voor één of meer van de volgende premies en subsidies:

 1. Vlaamse verbeteringspremie
 2. Vlaamse renovatiepremie
 3. premie voor hoogrendementsbeglazing
 4. verlaagd btw-tarief

Premies subsidies ramen

1. Vlaamse verbeteringspremie

Woont u in Vlaanderen en bent u van plan om uw woning te verbeteren of uit te breiden? Dan komt u in aanmerking voor de Vlaamse verbeteringspremie. Stel u besluit te kiezen voor nieuwe ramen met dubbele beglazing zodat deze voldoen aan betere isolatie? Dan ontvangt u een zeer interessante subsidie. Deze premie is in een periode van 10 jaar maximaal 3 keer aan te vragen.

Belangrijkste voorwaarden

 • U wordt beschouwd als de bewoner van een woning in het Vlaamse Gewest.
 • U heeft een inkomen van maximaal € 29.000 op jaarbasis.
 • Uw woning is minimaal 25 jaar oud.
 • De klus is maximaal een jaar geleden uitgevoerd.

Premie ramen

Het premiebedrag ligt vast per bouwonderdeel. Voor het vervangen van uw ramen ontvangt u een subsidie van € 1.250.

Ramen huis

2. Vlaamse renovatiepremie

Wanneer u besluit uw woning te renoveren houdt u dan rekening met de Vlaamse renovatiepremie. Met deze subsidie bespaart u tussen de 20% en 30% op het laten plaatsen van uw ramen. U kunt de renovatie slechts 1 keer aanvragen in een periode van 10 jaar. Let op: Deze premie is tijdelijk stopgezet. De Vlaamse renovatiepremie gaat weer van kracht in de zomer van 2015.

Belangrijkste voorwaarden

 • U wordt beschouwd als de bewoner van een woning in het Vlaamse Gewest.
 • U heeft een maximaal inkomen van € 40.640 alleenstaand of € 58.050 samenwonend per jaar.
 • Uw woning is minimaal 25 jaar oud.
 • U heeft maximaal 3 jaar geleden uw ramen vervangen voor een bedrag tussen de € 10.000 en € 15.000.
 • Hoogrendementsbeglazing wordt geplaatst met een maximale U-waarde van 1,3 W/m²K.

Premie ramen

Voor het renoveren ontvangt u een premie van 20% of 30%. Dit is afhankelijk van het inkomen. Heeft u een gezamenlijk belastbaar jaarinkomen van minder dan € 29.000? Dan ontvangt u een premie van 30% op uw klus. Heeft u een gezamenlijk belastbaar jaarinkomen van meer van € 29.000? Dan ontvangt u een premie van 20% op uw klus. Deze subsidie bedraagt maximaal € 10.000.

Ramen woning

3. Premie voor hoogrendementsbeglazing

Het laten plaatsen van hoogrendementsbeglazing wordt beloond in de vorm van een premie. Deze premie is afhankelijk van de U-waarde van uw nieuwe ramen. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. U ontvangt dan een subsidie per m².

Belangrijkste voorwaarden

 • U wordt beschouwd als de bewoner van een woning in het Vlaamse Gewest.
 • De klus is maximaal een jaar geleden uitgevoerd.
 • Enkel en/of dubbel glas wordt vervangen door hoogrendementsbeglazing.

Premie ramen

Als u aan de voorwaarden voldoet ontvangt u een premie afhankelijk van het aantal m². In onderstaand overzicht ziet u voor welke werkzaamheden u een premie ontvangt en hoeveel deze bedraagt.

HR-glas met een U-waarde van maximaal 1,1 W/m²KHR-glas met een U waarde van maximaal 0,8 W/m²K
Van enkel glas naar HR-glas€ 12 per m²€ 15 per m²
Van dubbel glas naar HR-glasGeen premie€ 15 per m²

Als u naast het plaatsen van nieuw hoogrendementsbeglazing ook kiest voor muurisolatie dan ontvangt u een tot wel 4 keer zo hoge subsidie. Dit wordt de combinatiepremie genoemd. Deze geldt dus alleen als u besluit nieuwe ramen te laten plaatsen met HR-glas én uw muren laat isoleren. In onderstaand overzicht ziet u met welke premie u rekening moet houden. Deze premies gelden voor het vervangen van het glas.

HR-glas met een U waarde van maximaal 1,1 W/m²KHR-glas met een U waarde van maximaal 0,8 W/m²K
Van enkel glas naar HR-glas€ 48 per m²€ 60 per m²
Van dubbel glas naar HR-glasGeen premie€ 60 per m²

4. Verlaagd btw-tarief

Naast de verschillende premies en subsidies voor nieuwe ramen profiteert u mogelijk ook van het verlaagd btw-tarief bij de renovatie van uw woning. Is uw huis ouder dan 5 jaar, dan maakt u gebruik van een btw-tarief van 6% in plaats van 21%. Het verlaagd btw-tarief heeft alleen betrekking op de montagekosten. Dus stel u heeft een klus van € 8.000 exclusief btw, waarvan € 4.000 montagekosten? Dan betaalt u slechts € 240 aan btw met een btw-tarief van 6%. Met een btw-tarief van 21% zou u € 840 aan btw kwijt zijn. Met een verlaagd btw-tarief bespaart u dus € 600 op uw aankoop bij een klus van € 8.000. Dit geldt alleen nog in 2015. Vanaf januari 2016 komt u enkel in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief als uw woning ouder is dan 10 jaar. Profiteer dit jaar nog en vervang uw ramen tegen een verlaagd btw-tarief.

btw ramen

Informatie op maat

De premies en subsidies kunnen met elkaar gecombineerd worden. U profiteert dus mogelijk van meerdere premies. Daarnaast kunnen de premies verschillen per gemeente. Daarom is het altijd verstandig om advies te vragen over deze subsidies aan een van de specialisten bij u in de regio. Zij helpen u graag verder.

Kostenbesparing van 40% op nieuwe ramen

Naast alle beschikbare premies en subsidies voor het vervangen van uw ramen is er ook een andere mogelijkheid om te besparen op uw aankoop. Dit doet u door de prijzen van aanbieders te vergelijken binnen uw regio. De prijzen van verschillende specialisten kunnen erg uiteen lopen. Door de prijzen naast elkaar te leggen maakt u de meest voordelige keuze en bespaart u tot wel 40% op uw aankoop. Door gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen ontvangt u binnen 2 werkdagen tot wel 6 offertes van aanbieders binnen uw regio. In combinatie met de beschikbare premies weet u zeker dat u zo voordelig mogelijk eigenaar wordt van nieuwe stralende ramen.

Premies en subsidies ramen