Ramen schoonmaken

Het schoonmaken van ramen is noodzakelijk om uw ramen mooi en stralend te houden. Lees hier tips voor het schoonmaken van ramen en wat u beter kunt vermijden.

Ramen schoonmaken

Het goed schoonmaken van ramen is voor alle soorten ramen noodzakelijk. Ramen worden continu blootgesteld aan weersinvloeden, uitlaatgassen en andere factoren die viezigheid achterlaten. Houd er wel rekening mee dat de verschillende materialen ook een aparte aanpak vereisen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen:

 • PVC ramen
 • houten ramen
 • aluminium ramen

Reinigen met een vochtig doekje is bij uw PVC ramen bijvoorbeeld ruim voldoende. Bij houten ramen moet u wat zorgvuldiger te werk gaan om houtrot te voorkomen. Hier leest u hoe vaak de ramen schoongemaakt dienen te worden, hoe u dat aan moet pakken en wat u zeker niet moet doen. Op deze manier zorgt u ervoor dat uw ramen een langere levensduur hebben.

Ramen schoonmaken

PVC ramen

Een groot voordeel van PVC ramen is dat het schoonmaken een fluitje van een cent is. Het onderhoudsarme materiaal is vuil- en stofwerend waardoor schoonmaken met slechts een vochtige doek al volstaat. Ondanks het onderhoudsarme karakter is het aan te raden uw ramen 1 tot 3 keer per jaar te reinigen. Zijn de ramen erg vies of heeft u regelmatig last van hardnekkig vuil zoals vogelpoep, dan is het aan te raden om dit direct schoon te maken voordat het voor schade aan uw ramen zorgt. Door uw PVC ramen eens per jaar in de was te zetten zorgt u ervoor dat u ramen nog beter zijn beschermd tegen vuil en nog gemakkelijker te reinigen zijn.

Schone ramen

Houten ramen

Houten ramen vereisen over het algemeen meer onderhoud dan PVC en aluminium ramen. Reinig uw houten ramen 1 tot 3 keer per jaar met een zachte doek of spons en zorg dat u deze goed nat maakt. Door temperatuurverschillen krimpen en zetten houten ramen uit. Hierdoor kunnen openingen ontstaan waar vuil tussen komt te zitten. Als u dit niet zorgvuldig schoonmaakt leidt dit uiteindelijk tot houtrot. Heeft u last van zwakke plekken of scheurtjes in uw houten ramen? Dan is het aan te raden om deze op te schuren en de ramen voorzien van een nieuwe verflaag. De verflaag beschermt de ramen tegen vuil en houtrot. Zo houdt u uw houten ramen schoon en intact.

Houten ramen schoon

Aluminium ramen

Aluminium ramen zijn net zoals PVC ramen gemakkelijk te reinigen en dit hoeft u slechts 1 tot 3 keer per jaar te doen. Let bij het schoonmaken van aluminium ramen wel op het materiaal dat u gebruikt. Aluminium ramen zijn namelijk erg krasgevoelig waardoor u ruwe doeken en sponzen moet vermijden. Gebruik voor aluminium ramen de zachtst mogelijke doeken. Zet uw ramen 1 keer per jaar in de was zodat ze beter bestand zijn tegen weersomstandigheden en andere oorzaken van vuiligheid. Spoel uw ramen altijd goed na en maak u ramen daarna droog voordat u de was aanbrengt. Zo houdt u uw aluminium ramen stralend schoon.

Aluminium ramen schoon

Ramen schoonmaken tips

Er zijn een aantal tips voor het schoonmaken van uw ramen zodat deze optimaal worden gereinigd en u de levensduur van uw ramen aanzienlijk verhoogt. Deze tips zijn van toepassing op alle type ramen:

 • gebruik een zachte doek of spons
 • maak uw ramen goed nat zodat u krassen voorkomt
 • voeg schoonmaakazijn toe aan het water voor stralende ramen
 • gebruik versnipperde uien in uw sopje om strepen op het raam tegen te gaan

Vermijden

Om uw ramen niet te beschadigen tijdens het schoonmaken moet u rekening houden met een aantal punten. Door u hieraan te houden zorgt u ervoor dat uw ramen niet beschadigen en vervangen moeten worden. Vermijd daarom:

 • chloor, bleek en andere hardnekkige reinigingsmiddelen
 • schuursponsjes of andere grove reinigingsmaterialen
 • hoge druk reiniger en/of stoomreiniger
 • ramen reinigen die blootgesteld zijn aan de zon

Waxen voor een nog betere bescherming

Zoals eerder aangegeven is het voor PVC en aluminium ramen belangrijk om deze eens per jaar in de was te zetten. Dit doet u met autowas, boenwas of speciale was voor kunststof producten. Deze was is als het ware een beschermlaag voor uw ramen en maakt het schoonmaken ervan in de toekomst gemakkelijker. Uw ramen worden meer vuil- en stofwerend waardoor ze nog minder onderhoud nodig hebben. Maak uw ramen eerst goed schoon. Maak de ramen vervolgens droog en breng de was aan. Laat de was enkele minuten inwerken en poets het uit. Dit extra beschermlaagje houdt uw ramen in goede conditie.

Ramen schoonmaken

Bewegende delen smeren

Een onderdeel dat snel vergeten wordt maar zeker niet onbelangrijk is bij het schoonmaken van uw ramen, zijn de bewegende delen. Zodra u de bewegende delen niet schoonmaakt loopt u het risico dat dit negatieve gevolgen heeft voor de levensduur van uw ramen. De bewegende delen dienen 1 tot 2 keer per jaar schoongemaakt te worden. Dit doet u simpel met een doekje en een sopje. Om de bewegende delen soepel te houden, vet u vervolgens de delen in. Let op: gebruik hiervoor geen olie. Olie trekt juist vuil aan. Gebruik hiervoor teflon- of siliconenspray. Dit gebruikt u voor alle onderdelen, dus ook scharnieren en eventuele sloten.

Ramen toe aan vervanging?

Krijgt u uw ramen niet meer schoon of heeft u last van onherstelbare schade? Dan is het aan te raden om uw ramen te vervangen. Door u ramen te vervangen is uw huis weer voorzien van gloednieuwe stralende ramen. Onderhoudt u deze enkele keren per jaar? Dan bent u tot wel 75 jaar lang verzekerd van mooie ramen.

Bespaar geld door te vergelijken

Wilt u meer informatie over het schoonmaken van ramen of zijn uw ramen toe aan vervanging? Schakel dan de hulp van een expert in. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan van experts binnen uw regio. Door uw wensen of vragen in te vullen in het offerteformulier krijgt u binnen 2 werkdagen reactie van tot wel 6 aanbieders. Door de prijzen van deze aanbieders met elkaar te vergelijken weet u zeker dat u de goedkoopste deal sluit. Dit bespaart u tot wel 40% op uw aankoop. Blijf niet met vragen zitten en schakel de hulp in van vakmannen met jarenlange ervaring in het vak.

Schone ramen