Afwerking ramen

Bij de afwerking van uw ramen wordt er onderscheid gemaakt tussen de buitenafwerking en de binnenafwerking. Daarnaast zijn er soorten afwerking die betrekking hebben op het complete raam. Lees ze hier.

Afwerking ramen

De afwerking van uw ramen is een essentieel onderdeel en moet zeker niet onderschat worden bij het plaatsen van nieuwe ramen. U kunt er voor kiezen om uw nieuwe ramen zelf af te werken of dit te laten doen door een specialist. Wij raden u aan om dit te laten doen door een specialist die over alle benodigde materialen en kennis beschikt. Het verschil tussen zelf afwerken en dit laten doen is goed zichtbaar. Het gaat om de details. Dit is het verschil tussen mooie nieuwe ramen en stralende nieuwe ramen. Daarnaast zorgt een uitstekende afwerking voor betere isolatie en een langere levensduur. In dit artikel bespreken we de volgende belangrijke onderwerpen met betrekking tot de afwerking van ramen:

 • buitenafwerking
 • binnenafwerking
 • hoekverbinding
 • kleuren
 • extra mogelijkheden

Afwerking ramen

Bent u benieuwd wat de kosten zijn voor het laten plaatsen van ramen? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan. Dit doet u snel en gemakkelijk door uw postcode en wensen achter te laten in ons offerteformulier. Binnen 2 werkdagen ontvangt u tot wel 6 offertes van aanbieders binnen uw regio. Hierin vindt u betrouwbare informatie over de totale kosten voor uw nieuwe ramen. Door deze aanbieders met elkaar te vergelijken maakt u de beste en meest voordelige keuze. Op deze manier bespaart u tot wel 40% op de aankoop van nieuwe ramen. Niet de informatie ontvangen waar u naar op zoek was? Dan vraagt u op elk moment nieuwe offertes aan. De offertes zijn gratis en vrijblijvend. U zit nergens aan vast en u bent niet verplicht om over te gaan tot aankoop.

Buitenafwerking

De buitenafwerking van uw ramen is een belangrijk onderdeel voor de uitstraling van uw huis en de levensduur van uw ramen. Aan de buitenzijde van het huis wordt vrijwel altijd gebruik gemaakt van een raamdorpel, ook wel waterslag genoemd. Dit is een soort schuine vensterbank onder de buitenzijde van het raam. Dit heeft naast het feit dat het mooier oogt ook een functioneel voordeel. Raamdorpels zorgen ervoor dat water snel en gemakkelijk afgevoerd kan worden zodat water zich niet ophoopt bij het kozijn. Zou dit wel gebeuren dan zou dit in stroomversnelling de kwaliteit van uw ramen aantasten. Raamdorpels zijn beschikbaar in kunststof, metaal, beton of steen.

Buitenafwerking ramen

Binnenafwerking

Binnenshuis wilt u natuurlijk kunnen genieten van uw stralende ramen. Daarvoor is de afwerking van uw ramen een belangrijk aspect. Voor de binnenafwerking wordt er gebruik gemaakt van verschillende afwerkingen:

 • dagkantprofielen
 • vensterbank
 • naden afdichten

Dagkantprofielen

Dagkantprofielen zorgen voor een mooie overgang tussen raam en muur en geven uw ramen een mooie en strakke afwerking. Het voordeel van dagkantprofielen is, naast dat het visueel mooi oogt, het naar eigen wens samen te stellen is. U bepaalt zelf de lengte en dikte van dagkantprofielen en wat de stijl ervan is. Daarnaast is het onderhoudsvriendelijk, beschermt het beter en zorgt het voor goede isolatie. Dagkantprofielen zijn in verschillende materialen beschikbaar. Dit verschilt per aanbieder. Daarom is het verstandig om een aanbieder binnen uw regio te raadplegen. In onderstaande afbeelding ziet u wat dagkantprofielen voor uw ramen betekenen. Links ziet u een raam zonder dagkantprofiel en rechts met. Het dagkantprofiel is de afwerking aan de binnenkant van een venster/muuropening.

Binnenafwerking ramen

Vensterbank

Voor de afwerking van ramen wordt er vaak gebruik gemaakt van vensterbanken. Een vensterbank wordt geplaatst tegen de onderkant van het raam. Vroeger werden vensterbanken gebruikt als zitplek maar tegenwoordig wordt het voor decoratieve redenen gebruikt en worden er planten, accessoires of andere voorwerpen op geplaatst. Een vensterbank is optioneel en geen essentieel onderdeel van uw raam. Grote voordelen van vensterbanken zijn dat ze onderhoudsvriendelijk, krasvast, UV-bestendig en waterafstotend zijn. Vensterbanken zijn beschikbaar in verschillende materialen zoals kunststof, hout en natuursteen.

Naden afdichten

Nieuwe ramen zijn tegenwoordig dusdanig goed geïsoleerd dat het afdichten van naden vaak niet meer noodzakelijk is bij de afwerking van uw ramen. Heeft u toch last van kiertjes of plekken waar wind doorheen komt? Dan is het aan te raden om deze af te dichten. Dit kan gemakkelijk door de kiertjes te laten kitten of gebruik te maken van tochtstrips. Zo heeft u nooit meer last van koude wind.

Ramen naden

Hoekverbinding

Wat niet zozeer betrekking heeft op de binnen- of buitenafwerking van uw ramen maar meer op het complete raam is de hoekverbinding. U wilt natuurlijk dat uw ramen goed op elkaar aansluiten zonder kieren en oneffenheden. Waar vroeger voornamelijk gebruik werd gemaakt van diagonale hoekverbinding is een horizontale hoekverbinding ook mogelijk. Dit zorgt voor een rustieke en mooie afwerking. In onderstaande afbeelding ziet u links de diagonale afwerking en rechts de horizontale afwerking.

Ramen hoekverbinding

Kleuren

Om uw ramen perfect te laten matchen met de rest van uw woning stemt u de kleuren daarop af. Waar u vroeger slechts de keuze had uit een aantal standaard kleuren kiest u nu uit eindeloze mogelijkheden voor een nog betere afwerking van uw ramen. U heeft de keuze uit een uitgebreid aanbod van RAL-kleuren voor de binnen- en buitenzijde van uw woning. Benieuwd naar de beschikbare kleuren voor PVC ramen? Kijk dan op de pagina PVC ramen kleuren. In het geval van houten ramen verft de specialist uw ramen in een kleur naar keuze. Wilt u profiteren van de voordelen van PVC ramen maar bent u meer fan van de uitstraling en klasse van houten ramen? Dan is het ook mogelijk om PVC ramen te kiezen met een houtnerfpatroon. Zo heeft u de uitstraling van houten ramen maar profiteert u van de unieke voordelen van PVC ramen.

Ramen kleuren

Extra mogelijkheden

Voor de complete afwerking van uw ramen is het een optie om uw raam uit te breiden met extra mogelijkheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vliegenraam of een ventilatierooster. Een ventilatierooster voorziet u woning continu van frisse lucht zonder dat u het raam open hoeft te zetten. Dit is ideaal in de winter. Zodra u besluit nieuwe ramen te laten plaatsen wordt u uitgebreid geïnformeerd over de mogelijke uitbreidingen van uw raam. Kijk wat bij uw huis past en zorg voor een complete afwerking.

Bepaar tot wel 40% op nieuwe ramen

Wilt u meer informatie over de afwerking van ramen of wilt u weten wat dit doet met de prijzen voor het laten plaatsen van nieuwe ramen? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan van specialisten binnen uw regio. Zo heeft u een goed overzicht van de mogelijkheden en de prijzen voor het laten plaatsen van nieuwe ramen. Door de prijzen van deze aanbieders met elkaar te vergelijken bespaart u tot wel 40% op uw nieuwe ramen. Het aanvragen van offertes is zo gedaan:

 1. Laat uw postcode en wensen achter.
 2. Ontvang binnen 2 werkdagen tot wel 6 offertes van aanbieders binnen uw regio.
 3. Vergelijk de prijzen.
 4. Maak uw keuze.

Ramen offertes vergelijken